carnaval in Guaranda: Loco!

Dit weekend bracht ik in Guaranda door. Guaranda is een klein stadje in de bergen. We gingen daar naartoe om Carnaval te vieren. Dat wordt hier heel stevig gevierd.
We vertrokken op vrijdagavond, om 10 uur, met de bus richting Guayaquil. Daar kwamen we toe rond 2 uur ‘s nachts. Om 3 uur vertrokken we naar Guaranda, waar we rond 6:30 in de ochtend toe kwamen. We sliepen niet veel, en waren allemaal zeer moe.
Daar aangekomen zochten we vervoer naar het centrum. Als we met een grote groep zijn, zoeken we naar een jeep, en vragen we aan de chauffeur om ons te voeren. Dat kan echt eender welk busje zijn. Voor dit busje betaalden we 5 euro, dus iedereen 50 cent. Voor de bus Machala - Guayaquil was het trouwens 6.25 dollar, Guayaquil - Guaranda was 6.75. Redelijk goedkoop zou je zeggen, maar het geld is toch snel weg.
Aangekomen in het centrum zochten we naar een hostel, die waren allemaal volzet, of zeer duur, omdat het carnaval is natuurlijk. We kwamen in een klein hostel, waar we met de uitbaters wat onderhandelden. Ze vroegen 35 dollar per nacht, per persoon, we konden wat afdingen tot 25, maar dan moesten we met 9 op een kamer van 5 slapen. De meesten van ons sliepen dus met 2 in 1 bed. Ik vind 25 toch echt wel duur. Voor 25 dollar kregen we gewoon een slaapplek, en een douche.
Nadat we goed en wel geïnstalleerd waren, gingen we gaan ontbijten, en naar de carnavals parade gaan kijken. In de parade werd er veel gezongen en gedanst. Alles gebeurde in traditionele kledij. Er werd ook fruit, en alcohol aan het publiek gegeven. Ik ving een kleine flesje alcohol, pajaro azul. Dat is een typisch drankje, dat men hier drinkt op carnaval, zeer goed, maar zeer sterk. Er werd me verteld dat het maar liefst 70% alcohol bevatte. Iedereen dronk dat daar. Het werd dus gewoon rondgedeeld, maar ook verkocht. Het was ongelofelijk goedkoop. Ik moet er dus geen tekeningetje bij maken... Er waren veel zatte mensen.
Na de stoet zochten we opnieuw naar een jeep, om naar een ander dorpje te rijden, om daar nog naar een andere parade te gaan kijken. Hierna keerden we terug, en sliepen we een paar uurtjes, omdat we het echt nodig hadden. Daarna gingen we dan eten, in een heel gezellig café/restaurantje. ’s Avonds gingen we dan nog naar een plaatselijk rockconcertje.
De volgende morgen gingen we gaan eten, en was er opnieuw een stoet. Nadat we klaar waren met eten, konden we zeer moeilijk uit het centrum geraken. We liepen in de straat van de stoet, maar omdat er zoveel volk langs de kant van de staart stond, konden we er niet uit. Uiteindelijk vonden we dan een uitweg, maar stonden we aan de verkeerde kant van de straat, we hebben nog lang moeten zoeken om aan de andere kant te geraken. Tijdens het wandelen maakte iedereen ons wat ‘vuil’. Dat gebeurt vooral met carioca. Dat zijn spuitbussen met schuim in. Het schuim is gewoon water met zeep, dus verdwijnt na een 5-tal minuutjes opnieuw. Ook werden er eieren, bloem en gekleurd poeder gebruikt, maar dat werd niet echt op ons gedaan.
Omdat we zelf wouden meedoen met deze festiviteiten kochten we een regenjasje, en spuitbussen, en vielen we mensen aan op straat. Echt fantastisch leuk. We beleefden echt onze kindertijd opnieuw!
Hierna gingen we naar ‘Chino & Nacho’ een bekende groep hier. Het concert was ongelofelijk slecht, maar we konden wel een aantal nummer meezingen. Ook daar speelden we nog veel met onze spuitbussen, tot wanneer begon te regenen. Iedereen had koud, en we keerden terug naar ons hostel.
’s Avonds keerden we dan terug naar Machala. Rond 1 uur waren we in de terminal van de bussen. De bus vertrok alleen maar als de bus volledig vol zat. Rond 3 uur konden we dan eindelijk vertrekken, om rond 7 uur in Guayaquil aan te komen, en naar Machala te vertrekken. Opnieuw een slapeloze nacht.
Ik heb nog nooit zo zot carnaval gevierd. Het was echt ongelofelijk tof. Volg zeker mijn blog in Maart, want er staan me veel toffe dingen te wachten. Ik ga op reis met de familie naar Quito, een week naar Cuenca, en op het einde van de maand ga ik naar de galapagos eilanden. Tot de volgende!