verkiezingen in Ecuador

Op zondag waren het verkiezingen. Een beetje uitleg:
Alles verliep hier natuurlijk helemaal anders dan in belgie. Een aantal weken voor de verkiezingen werden er campagnes gevoerd. Op elke muur die niet gebruikt wordt staan er muurschilderingen van namen van president kandidaten. Er werd een nieuwe president verkozen, en ook op regionaal niveau moest er gekozen worden. Naast de muurschildering werd er ook veel op openbare plaatsen met vlaggen gezwaaid, of waren er lange caravannen van auto's die allemaal aan het tuten waren, met veel muziek geroep en soms zelfs vuurwerk. De caravans blokkeerden dan ook het volledige verkeer. Verschrikkelijk! Verder zijn er van elke kandidaat dan ook petjes, t-shirts en stickers. Ik schat dat er op ongeveer 90% van alle taxi's een sticker plakt, 95% van alle bussen, en 70% van de auto's. Onze auto had ook een sticker. Ook zijn er ongelofelijk affiches die wat overal hangen. Omdat mauricio en oliver voor cintha gingen stemmen, was ik ook cynthia fan. In heb een petje en een iets te strak t-shirt.
Alle ecuadorianen zijn verplicht om te stemmen, vanaf 18. Tussen 16 en 18 mogen ze stemmen.
Als ik zo wat rond vroeg voor wie men ging stemmen waren er veel mensen die blanco gingen stemmen, omdat ze vonden dat alle kandidaten corrupt waren.
Op de verkiezingsdag ging ik met oliver mee gaan stemmen. Ik vond het een beetje chaos, maar alleja dat hoort een beetje bij ecuador. Ik vond ook dat de stemmer te weinig privacy had om te stemmen. Na het stemmen kreeg oliver een certificaat, omdat het de eerste keer was dat hij stemde. Dat stelde niet veel voor, maar hij kreeg ook een klein papiertje, en dat was zeer belangrijk. Iedereen krijgt dat nadat men gestemd heeft. De waarde van dat briefje heeft volgens mij dezelfde waarde als een identiteitskaart. Hij zei me dat als je je wil inschrijven in de universiteit, je dat papiertje moet kunnen tonen.
Na het stemmen bleek dat lenin (de tegenstander van cynthia) won, daarna lasso en dan cynthia. Lenin is zeer controversieel. Hij heeft veel tegenstanders. Omdat hij niet met genoeg percent won komt er normaal gezien een tweede ronde. Daar was veel over te doen omdat de regering niet liet weten dat er een tweede ronde kwam. Nu hebben ze dat wel al gedaan. Er komt dus een tweede ronde op 2 april. Doordat de overheid dit niet liet weten waren er veel opstanden, en nog altijd zie ik hier protest, en verdeelde meningen.
Door de opstanden, en de spanningen hebben we van afs een reisverbod gekregen. We mogen tot en met 1 maart niet meer individueel reizen.
Mijn familie hoopt dat lasso wint, nu men niet meer op cynthia kan stemmen. Wordt vervolgd op 2 april!