Met de Machala groep op een tripje naar Cuenca

Dit weekend gingen we naar Cuenca. Dat is een stad die op ongeveer 4 uur rijden van Machala ligt. De stad ligt hoog in de bergen (op ongeveer 2800 meter).
We vertrokken vrijdag ochtend, om 7 uur. We hadden een privé busje dat ons overal naar toe voerde. De weg tussen Machala en Cuenca was echt slecht. Zeer veel putten, stenen, en stukken weg zonder verharding. Maar het uitzicht was zo mooi. Cuenca, en de weg ernaar toe is echt Ecuador zoals ik het me voorstelde. Bergen, veel planten, en kleine traditionele mensen. Eindelijk voelde ik me echt in Zuid-Amerika. Het is er ook een stuk kouder.
De eerste dag bezochten we een aantal plaatsen met mooie uitzichten. Toen we naar boven stapten waren we onmiddellijk buiten adem door de hoogte. We waren op sommige momenten bijna op 3500 meter hoogte. Maar het uitzicht was zo magnifiek. Ik hou van de bergen! Eigenlijk had ik liever daar gewoond dan in Machala, maar wij hebben 1 groot voordeel: dat is Mo! Mo is onze volonteer. Hij is soms wat raar, maar hij reist zeer veel met ons. Daar ben ik zo blij mee. Alle andere studenten zijn hier super Jaloers op. We bezochten ook een soort van bedevaartsoort. Er had daar ooit iemand Maria zijn verschijnen.
Tijdens de auto rit zagen we ook onze eerste regen. Na hier ongeveer 2 maanden te zijn begon het hier voor de eerste keer echt te regenen. Eerst die geur, en dan echt. Onze mond viel echt letterlijk open. Het had hier al wel al geregend, maar dat was zo maar miezer regen. Nu was het echt regen zo eens een bui van 5 minuten. Tzijn toch de kleine dingen die nen mens gelukkig maken hé… We bezochten ook nog een aantal kerkjes.
S ’avonds kwamen we dan langs een soort van stoet. Daar stonden Nederlanders en Belgen. Onder andere mensen van Deinze en Dendermonde. Tof om zo nog eens een echte conversatie te kunnen hebben in het Nederlands. Op een bepaald moment nodigden ons een aantal Ecuadorianen uit om te dansen met de mensen in de stoet, dat konden we natuurlijk niet weerstaan, en opeens waren we allemaal aan het dansen! Daarna gingen we eten in een supergezellig cafeetje, met heel lekker eten. Het deed me wat denken aan de ‘hot club’, maar het was natuurlijk niet zo goed ;).
De volgende morgen gingen we eten in de mall. Dat is een soort van handelscentrum, voor plaatselijke handelaars. Veel fruit en groenten, maar ook vlees, kledij, … De mensen die dit verkochten waren echt typische Ecuadorianen. Klein, traditionele kledij en hoeden. Echt demax!
Hierna gingen we naar een plein waar een winkeltje was waar ze traditionele kledij verkochten. Mo zei dat het daar het goedkoopst was. Mo is al 23 jaar vrijwilliger denk ik, dus we vertrouwen ook echt op hem. Ik kocht een soort van katoenen hemd, en een rugzak. Dit samen voor 25 dollar. Daarna vertrokken we naar Ingapirca. Mo noemde het matchu pitchu in het klein. Dat was ook echt wat zo. Oude ruïnes, lama’s. Opnieuw echt hoe ik me Ecuador voorstelde. Eens we dit ook hadden gezien vertrokken we naar de ‘swing’. Dat is een grote schommel, waarmee je over Cuenca zweefde, echt een super beeld! S’avondswouden we graag gaan feesten met de mensen van Cuenca, maar dat is niet door gegaan.
De volgende morgen liepen we nog wat rond in het centrum, en gingen we nog een aantal kerken binnen. Mo kocht bijvoorbeeld ook hosties op straat. Opnieuw zo een raar fenomeen dat we ons in Belgie niet zouden kunnen voorstellen. Maar net voor die specialekes ben ik hier! We liepen nog een uurtje rond in een museum, dat eigenlijk niet echt vernoemenswaardig is. Het ging over de historie, en de verschillende volkeren van Ecuador, maar het museum was een beetje op zijn Ecuadoraans… Dus echt een toffe trip, en wijs om zo nekeer iets anders te zien. Op een paar uur rijden is alles hier zo anders!